Erhverv

En ø-mekaniker med grønne ambitioner

Foto: Landdistrikternes Fællesråd

Sejl til Samsø, download en app og lej en elbil. Det er nemt og giver god samvittighed. Lasse fra Lasses Auto er øbo, mekaniker og iværksætter – og hans ambitioner er lige så grønne som den ø, han er rundet af.

Folk skal ikke være i tvivl om, at Lasse – det er ham med elbilerne.

Klokken er ni fredag morgen og Lasse, som er født og opvokset på Samsø, og hans ansatte har allerede været i arbejdstøjet i et par timer. Lyden af en luftnøgle overdøver vores samtale. En bil hejses op. De har travlt. Det går godt på værkstedet – siden den nu 40-årige Lasse overtog firmaet i 2008 er antallet af ansatte vokset fra at bestå af Lasse og en lærling til i dag at tælle fire ansatte. Og det er der nok en grund til.

Lasse er nemlig en mekaniker med ambitioner. De grønne af slagsen. Og i 2019 fik han en god idé:

– Jeg ville give lystsejlere og gående passagerer på færgerne til Samsø mulighed for at leje en bil. Det skulle være nemt – og uafhængigt af værkstedet her. Og så skulle det selvfølgelig være grønt. 

En app med hjælp fra LAG

Lasse kom hurtigt frem til, at han måtte have en app. På den måde kan turisterne gå ind via app’en og booke en elbil, åbne og låse den.

– Men det er dyrt at få udviklet sin egen app, fortæller Lasse. Derfor gik Lasse i gang med at søge puljer, heriblandt LAG-midler, hvorfra han fik knap 56.000 – med kyndig hjælp fra den lokale LAG-koordinator på Samsø.

– Hun har virkelig været god til at hjælpe mig, tilføjer han.

Efter møder med app-udviklere i både Norge, Holland og Tyskland faldt Lasse tilfældigvis over et firma, som havde en håndfuld delebiler i Horsens. Det var der ellers ikke mange, der havde på det tidspunkt – og slet ikke dem, der kørte på el. Lasse fik en snak med deres programudvikler, som hjalp ham med at skabe app’en ”Lej bil Samsø”. Derefter købte han to elbiler og to ladestandere og satte dem på den populære lystbådehavn i Ballen.

– Og det gik faktisk okay, fortæller Lasse.

Gevinst for hele øen

Derefter er det kun gået en vej. I dag har Lasse ni elbiler med tilhørende ladestandere, som står på lystbådehavnene i Ballen, Mårup og Langør samt færgehavnen i Sælvig. Bilerne køber han brugte, men med få kørte kilometer. Flere af bilerne kan køre op mod 250 kilometer på en opladning.

– Så kan dem, som tager en heldagstur med hurtigfærgen fra Aarhus komme rundt og se hele øen, forklarer Lasse. Og det kan mærkes på Samsø – Lasse får mange positive tilbagemeldinger fra øens turismeaktører, som er begyndt at få flere besøg af lystsejlere.

– De lægger flere penge på øen, og det er jo godt for os alle, siger han.

Selvom det går godt, og forretningen bliver udvidet, så er projektet stadig i sin opstartsfase. Der er fortsat rigtig meget at lære.

– Vi bliver hele tiden klogere på, hvordan vi kan gøre app’en bedre. Og så er der også det med markedsføringen – det har jeg slet ikke tid til. Men det skal jeg blive bedre til, så vi kan nå ud til kunderne, fortæller Lasse.

En grøn fremtid

Formålet med Lej bil Samsø er dog meget mere end en grøn udlejningsforretning på Samsø.

– Vi ved jo godt, at der kun vil komme flere fossilfrie biler på vejene i fremtiden, fortæller Lasse og fortsætter: 

 – Så jeg tænkte; at være først på elbilsmarkedet her på Samsø, det er nok en rigtig god idé. Det er generelt meget vigtigt at være først i et lille samfund. Så når samsingerne og fritidssamsingerne køber en el- eller hybridbil, så ved de, at vi kan tage os af den her på værkstedet, for de har set og hørt, at Lasse – det er ham med elbilerne.

Desuden drømmer Lasse om at udvide sin forretning, som lige nu er henvendt til turisterne, til også at omfatte en elbils-udlejning til beboerne på Samsø.

– Det er ikke alle, der har råd til at eje en bil – og jeg vil gerne give dem et grønt alternativ, forklarer han. På Samsø er der, udover Lasses ladestandere og en håndfuld private ladestandere, fire offentligt tilgængelige ladestandere fra ladeoperatøren Clever, som kan benyttes af turister i elbiler eller fastboende elbilsejere.

Vil du være med til at sikre, at dit lokalområde bliver koblet på det eldrevne vejnet?

Antallet af elbiler i de danske husstande vokser i takt med, at flere og flere skifter deres diesel- og benzinbiler ud. Dermed vokser også behovet for ladestandere til elbiler som sideløbende udbygges rundt omkring i Danmark. Det er dog ikke alle steder, at det går lige hurtigt.

Hvilke muligheder har du, hvis du gerne vil sikre, at dit lokalområde bliver koblet på det eldrevne vejnet med tilgængelige elladestandere – til gavn for lokale elbilsejere, turister og andre besøgende? Kathrine Jørgensen fra elbilviden.dk giver sine anbefalinger til dig, der ønsker at være med til at skabe en fremtid for elbiler i dit nærområde:

  1. Der findes mange progressive ladeoperatører, som er i gang med at forsyne Danmark med ladestandere. Tag direkte kontakt til operatørerne og gør dem opmærksom på mulighederne i dit område. Find en liste over alle operatører hos elbilviden.dk.
  2. Flere kommuner har allerede udarbejdet ladestrategier og ladekort. Nogle kommuner er i gang. Undersøg om din kommune har en ladestrategi og tag fat i dem for at høre, hvad I kan gøre for at sikre en eller flere ladestandere i dit område.
  3. Tag fat i det lokale erhvervsliv, herunder eventuelt det lokale erhvervsråd eller den lokale handelsstandsforening. Forhør dem om, hvad de har gjort sig af tanker om at etablere ladestandere tæt på detailhandlen eller et andet centralt punkt i byen. Måske kunne de være interesseret i at finansiere en ladestander eller have lyst til at samarbejde om at gøre ladeoperatører interesseret i at forsyne jeres by med en eller flere ladestandere.

Kommentarer