Debat og politik

Har vi egentlig brug for en kulturminister?

Af Hans Kristian Skibby, Danmarksdemokraterne

Folketingsmedlem, Østjyllands Storkreds
Kommunalbestyrelsesmedlem, Hedensted Kommune

På det seneste har jeg virkelig tænkt over om det er nødvendigt at finansiere en minister for kulturlivet her i Danmark. Når der er VM i fodbold, ja så er det da hyggeligt med en minister iført rød/hvide farver og en klaphat. Ligeledes når Vingegaard skal have fuldt fortjente pandekager på Københavns Rådhus, ja så er det da meget bekvemt at der tropper en kulturminister op med en lille skål tale. Men omvendt så har  vi jo oplevet at statsministeren – og kongelige repræsentanter ofte melder deres ankomst for at sige fortjent tillykke på vegne af nationen. Det syntes jeg faktisk er fint.

Men er der da så andre gøremål som nødvendiggør en kulturminister? Mange vil sikkert sige ja, men jeg vil nu udfordre dén tilgang, for hvad bruger den nuværende kulturminister tiden på?  Jo i marts måned gik debatten om kulturministerens tåbelige forslag om kortlægning af kvindelige skulpturere og buster i det offentlige rum. Der vil kulturminister Engel-Schmidt bruge et større millionbeløb på og sikre flere kvindelige bronze statuer!  I 2023 gik kulturministeren op i at få kortlagt hvor mange kvinder der er portrætteret på Christiansborg, men også hvor mange af billederne der er udført af kvindelige kunstnere. For god ordens skyld vil jeg tilføje, at jeg intet har imod kvindelige kunstnere, kvindelige skulpturer eller malerier af kvinder. Tværtimod!  Men er det virkelig højaktuelle opgaver for en milliondyr kulturminister?

Torsdag 11 april kom så højdepunktet, hvor kulturministeren skulle i folketingssalen med lovforslag  L-145. Loven indeholder bl.a. sproglige ændringer af alle kønnede betegnelser så “ophavsmanden” bliver til en ophavsperson. Ligeledes vil kulturministeren eksempelvis fjerne ”forligsmand” og transmogriffe ham til en kedelig ”mægler”.  Jeg syntes simpelthen det er vanvittigt at der bruges så mange resurser på at ændre noget der er inderligt ligegyldigt – og det er ikke billigt at ændre den slags, hvor jurister har travlt med at gennembørste hele den støvede lovsamling.

Nu skal vi så bruge tiden på at gøre købmanden til en købsperson og bedemanden til en bedeperson. Selv en nullermand må nu tage sig til takke med at være en nullerperson! I Danmarksdemokraterne spørger vi os selv, hvad mon bliver det næste initiativ fra landets innovative kulturminister?

Skal Vor Frue Kirke ændres til Vor Persons Kirke, eller hvad med Den Lille Havfrue, som måske skal navngives Den Lille havperson?   Vi venter spændt på kulturministeren!

Kommentarer