Tranebjerg

Mørket hyldes på Samsø

Foto: Samsø kommune

Kom med på en vandring i mørke, vær med til at genopleve den gamle, nordiske tradition ’mørkning’ eller oplev meteorsværmen Leoniderne, når der sættes fokus på Samsøs mørke den 6. november!

På Samsø kan det blive mørkt om vinteren, rigtig mørkt! Her er nemlig meget lidt lysforurening – faktisk så lidt, at Samsø er en del af EU-projektet Night Light, hvor man, sammen med seks andre lande i Europa, udvikler handlingsplaner og etablerer dark-sky områder, der på sigt skal resultere i bl.a. en varig reduktion af lysforurening.

Lørdag den 6. november hyldes Samsøs unikke mørke!

Performancegruppen MYRKR gæster øen med en mørknings-workshop og en mørkevandring, der bevæger sig i et spændingsfelt mellem magi, hverdagsfortælling, kunst og videnskab i undersøgelsen af mørket. Og Samsø Observatorium åbner dørene, når meteorregnen Leoniderne rammer den mørke nattehimmel.

Mørkningen genskabes – workshop for børn

Mørkningen, som også kaldtes ’den blå time’ eller tusmørketimen, er et gammelt, nordisk ritual, hvor man samledes, når mørket begyndte at falde på og foretog sig aktiviteter, der krævede ingen eller kun svagt lys fra en enkelt lampe eller stearinlys.

Kunstnergruppen MYRKR genskaber den gamle mørkningstradition med kreative syslerier ved en workshop for børn, hvor der laves mørkningskits, som er små personlige æsker med små rekvisitter til at hylde mørket, hvorefter mørkningen holdes sammen.

Mørkningsworkshoppen finder sted lørdag den 6. november kl. 15.30 hos Kilo for Kilo i Tranebjerg, og er for børn i alderen 8 år og op, i selskab med en voksen. Billetbestilling er nødvendig.

Mørkevandring i Tranebjerg

Om aftenen inviterer MYRKR til en mørkevandring i Tranebjerg. Her kan du få nye perspektiver på mørket fra en arkitekt, en forstkandidat, en jordemoder, en forkæmper mod lysforurening, en shaman og en blind. På vandringen hører du MYRKRs lydcollager i hovedtelefoner, mens MYRKR viser vejen rundt på kendte (og måske ukendte) steder i mørket. Ordene smelter sammen med det improviserede musikstykke BLIND af vokalensemblet IKI.

Mørkevandringen finder sted lørdag den 6. november kl. 20.00 med start foran Kilo for Kilo i Tranebjerg og varer 45-60 minutter. Billetbestilling er nødvendig.

Lysende stjerneskud i Samsø Observatorium

Den 6. november er det også muligt at besøge Samsø Observatorium. Det lille stjerneobservatorium åbnede i 2009 i et tidligere kabelhus syd for Ballen, og arrangerer løbende aktiviteter for alle, der er interesserede i universet og alt det, den mørke himmel åbenbarer.

Netop den 6. november starter en ny meteorsværm, Leoniderne, og der skulle således være gode chancer for at opleve nattemørket afbrudt af lysende stjerneskud fra observatoriets kuppel. Leoniderne radierer fra stjernebilledet Løven og meteorsværmen opstår, når Jorden passerer kometens Temple-Tuttles bane.

Samsø Observatorium holder åbent den 6. november kl. 19.00-22.30. Tilmelding er ikke nødvendig.

Kommentarer